Trelleborgsmodellen

2017-04-04

2010 påbörjade TrelleborgsHem och Hyresgästföreningen ett arbete med att ta fram en hyresmodell, som säkerställer att du som hyresgäst betalar rätt hyra för din lägenhet. Nu är vi äntligen klara!

Trelleborgsmodellen fokuserar på lägenhetens och fastighetens standard samt läge och service. Tidigare har en fastighets byggnadsår haft stor betydelse för hyresnivån. Detta har medfört att två fastigheter, med samma standard och läge, har olika hyresnivåer beroende på när husen är byggda.

Trelleborgsmodellen innebär att alla lägenheter ska bedömas på samma sätt och att du som hyresgäst ska förstå hur din hyra är sammansatt. Hyressättningen utgår från följande faktorer:

1.Lägenhetens standard och storlek

Vi utgår från hur många rum lägenheten har samt antal kvadratmeter boarea. Till de egenskaper som har betydelse för hyressättningen hör t.ex. köket och badrummets standard, balkong, säkerhetsdörr eller om lägenheten har uteplats. Även faktorer som golvmaterial, och om köket är utrustat med fläkt etc. beaktas.

2.Fastighetens och utemiljöns standard

Här har vi tittat på utemiljön, och om fastigheten t.ex. har hiss, låsbara cykelförråd och vilken standard tvättstugan har.

3.Läget.

Vi har alla olika idéer om vad som är ett bra läge. Det finns dock några parametrar som är avgörande; attraktivitet, handel, service och allmänna kommunikationer. Utifrån det har Trelleborg delats in i 4 olika områden:

 1. Centrala Trelleborg
 2. Hallasvängen, Nils Holgerssons Väg, Malörten, Serresjö
 3. Hovslagaregatan, Sockenvägen, Smygehamn
 4. Fagerängen och Anderslöv

Vilka egenskaper väger tyngst?

Lägenhetens storlek och antal rum är de viktigaste egenskaperna och är det som påverkar hyran allra mest. Lägenhetens och fastighetens standard samt läget påverkar också hyran, men inte lika mycket.

Enkäter och besiktningar av alla lägenheter.

Under perioden 2010-2016 har vi skickat ut enkäter till er hyresgäster samt besiktigat fastigheterna och lägenheterna för att kunna se vilken standard som finns.

Inom kort kommer du att få ett brev där vi informerar dig om vilken standard vi har registrerad på just din lägenhet. Det som påverkar din hyra utöver lägenhetens antal rum och antal kvadratmeter är din lägenhetsstandard, dvs hur din lägenhet är utrustad, och vilka golv- och väggmaterial som finns.

 1. Golv: om du har plastmatta, parkett, laminat eller klinkers
 2. Kök: är ditt kök utrustat med spis med häll eller spis med keramiska plattor, diskbänksbelysning, diskmaskin, kylskåp och frysskåp i fullhöjd.
 3. Badrum är ditt badrum helkaklat med klinkersgolv, eller vägg- och golvmatta, om du har handdukstork eller duschväggar så påverkar det din hyra.
 4. I korthet kan man säga att allt som avviker från vår standard påverkar din hyra på olika sätt. Parkettgolv i sovrum ger högre hyra än ett plastgolv. Likaså om du har plastgolv i ditt vardagsrum istället för parkettgolv - då påverkar det din hyra neråt.

  Vår standard för lägenheten är:

  Golv
  Kök: plastgolv
  Hall: plastgolv
  Vardagsrum: parkettgolv
  Sovrum: plastgolv
  Badrum/wc: plastgolv
  Vitvaror
  Spis med keramiska plattor
  Kylskåp och frysskåp i fullhöjd i 4 rok eller större
  Kombinerad kyl/frys i 1-3 rok
  Vägg
  Badrum: väggmatta/målad väv

  Allt som avviker från ovan standard innebär att din hyra blir högre eller lägre, helt beroende på vad du har.

  Vad händer med min hyra 2017?

  Du kommer att få en ny hyra from den 1 juni 2017. Hyran baseras på det som vi angett ovan. Det som är viktigt att veta är att vi inte kommer att höja hyran retroaktivt, dvs bakåt i tiden.

  När du får din hyresavi i maj månad så kommer du att få information om din nya hyra.

  I de fall din hyra kommer att höjas så sker justering från och med den 1 juni 2017 med en höjning på 0-250 kr/månad och år. Det kommer inte att ske någon retroaktiv höjning, det är alltså först från och med den 1 juni 2017 som din nya hyra börjar gälla.

  I de fall din hyra kommer att sänkas så fryser vi din hyra under 2017, dvs du kommer att betala samma hyra efter den 1 juni som du gör idag.

  Vad händer med min hyra 2018?

  Under 2018 kommer du som ska få en höjd hyra att hanteras på samma sätt som 2017, dvs din hyra höjs med 0-250 kr/månad och år. Så kommer det att fortsätta tills du nått din nya hyra. Det är alltså max 250 kr som din hyra höjs varje månad och år utöver den årliga hyresjusteringen.

  För dig som ska få en sänkt hyra kommer detta att starta under 2018, med en sänkning på 1-250 kr/månad och år. Så kommer det att fortsätta tills du nått din nya hyra. Det är alltså max 250 kr som din hyra kan sänkas varje månad och år.

  Varje år kommer det, precis som tidigare år, att ske en förhandling med Hyresgästföreningen om den årliga hyresjusteringen. Den procent som förhandlas fram kommer att läggas på din hyra precis som tidigare.

  Detta innebär att en höjning kan bli max 250 kr/månad och år + den generella höjningen.